SHORT FILM SCRIPTS

Scriptschrijver Benjamin moet nog een hoop leren

robot2

De ontwikkeling van scripts: deel 1.

Het is niet netjes om collega’s publiekelijk af te vallen. Maar in dit geval maak ik graag een uitzondering. Scriptschrijver Benjamin is namelijk geen persoon maar een algoritme dat zelfstandig filmscripts schrijft. Voor Benjamin de bioscopen verovert, moet hij echter nog een hoop leren.

Benjamin is het geesteskind van twee Amerikanen: onderzoeker Ross Goodwin en regisseur Oscar Sharp. Zij ontwikkelden met behulp van kunstmatige intelligentie een algoritme dat niet alleen filmscripts schrijft maar desgewenst ook de bijpassende soundtrack verzorgt. Toch hoeven scriptschrijvers – zoals ik – voorlopig nog niet te vrezen voor hun baan. Want de scripts van Benjamin zijn – gelukkig – nog lang niet wat ze zouden moeten zijn.

Sunspring

Toch is de ontwikkeling interessant. Benjamin debuteerde vorig jaar met de science fiction film ‘Sunspring’, een speciaal voor het science fiction-festival van Londen geschreven, korte film van zo’n 9 minuten. Het resultaat? Een script met bizarre gedachtesprongen en dialogen die nergens over gaan.

Ondertitels

Maar Benjamin leert. En leert snel. Dit jaar besloten z’n geestelijke vaders hem – in plaats van met Shakespeare, Sorkin en complete filmscripts – slechts te voeden met ondertitels van Hollywood-klassiekers en legendarische tv-series als Knight Rider en Baywatch. En uiteraard vraag je dan cult-held David Hasselhoff voor de hoofdrol. En die hapte.

Science fiction

Het resultaat? ‘It’s No Game’. Wederom science fiction, maar daar hebben we het hier dan ook over, nietwaar? In ieder geval – als liefhebber van het genre – zeer de moeite van het bekijken waard. Want Benjamin leert. En Benjamin leert snel. To be continued!