SHORT FILM SCRIPTS

Uitleganimaties: dé tool voor projectcommunicatie

ill.

Voor Emations  schrijf ik veel scripts voor uitleganimaties. Bij grote, internationale bedrijven gebeurt dat steeds vaker in directe opdracht van programmamanagers. En dat is niet verwonderlijk want uitlegvideo’s zijn bij uitstek geschikt om een complexe boodschap op een begrijpelijke, snelle en aantrekkelijke manier over het voetlicht te brengen.

Direct goed begrijpen
Veranderingen in – met name grote, internationale – organisaties vragen altijd om begrip van de medewerkers. Wat gaat er precies veranderen? Wat wordt er in de nieuwe werkwijze van mij als medewerker gevraagd? Het antwoord op dergelijke vragen is simpel te geven in een korte uitleganimatie. Alle informatie die een medewerker hoort te weten kan in een uitlegvideo worden samengesmeed tot een kort, concreet verhaal. Een verhaal dat zowel inzicht als overzicht biedt. De medewerker hoeft weinig anders te doen dan de boodschap tot zich te nemen om de nieuwe werkwijze op een laagdrempelige manier direct goed te begrijpen. Dit begrip wordt ook nog eens versterkt met interne trots als de uitleganimatie de juiste sfeer en het juiste gevoel heeft.

Snel en op maat
Interne veranderingstrajecten kennen doorgaans een grillig verloop. Tegenslagen of vertragingen tijdens het proces zorgen er vaak voor dat lastig kan worden ingeschat wanneer de boodschap de organisatie in ‘moet’. Dat moment kan ineens aanbreken, bijvoorbeeld bij een plotselinge verandering van het management. Of wanneer een allang geplande bijeenkomst van projectambassadeurs – door vertraging – ineens akelig snel dichtbij komt. Geen nood: een uitleganimatie is relatief snel gemaakt. Zeker als je dit medium vergelijkt met traditioneel drukwerk. Met name dit is de reden dat programma managers ons direct benaderen en het contact niet via de afdeling communicatie verloopt. Het is de programma manager zélf die niet alleen het beste weet wat de uitleganimatie moet uitdragen, maar ook wanneer hij of zij die nodig heeft.

Relatief goedkoop
En dan de kosten. Vaak kleeft er aan uitleganimaties het idee dat ze heel prijzig zijn. En wellicht waren ze dat ook in het verleden. Maar het maken van uitlegvideo’s is door de voortschrijdende technologie een stuk eenvoudiger geworden. Zeker voor een grote doelgroep. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van vaste sjablonen (dezelfde geanimeerde personages in video’s van verschillende bedrijven) is forse tijdwinst te boeken waardoor animaties tegenwoordig een stuk goedkoper worden aangeboden. Maar ook een op maat gemaakte, uitgebreide uitleganimatie is nog relatief goedkoop wanneer je de kosten bijvoorbeeld vergelijkt met traditioneel drukwerk dat bij veel medewerkers vaak ongelezen de prullenbak ingaat…