SHORT FILM SCRIPTS

Adviezen in de wind: videoclip Gerard Alderliefste

Gisteravond presenteerde mijn goede vriend Gerard Alderliefste een bijzondere animatie: een videoclip gebaseerd op zijn Nederlandstalige vertolking van een lied van de Franse zanger Francis Cabrel. Gerard doopte het liedje ‘De Wind’. En ik mocht – als vriend en scriptschrijver van animaties – advies geven. Volgens alle betrokkenen mag het eindresultaat er zijn. Hoe kwam het tot stand?

Jaren geleden liet ik Gerard de Oscar-winnende animatiefilm ‘Father and Daughter’ van de Nederlandse filmmaker Michael Dudok de Wit zien. De film kwam bij hem – net als bij mij daarvoor – behoorlijk binnen. Gezien het thema van zijn lied ‘De Wind’ – over de liefde voor je kind en het loslaten daarvan – besloten we er samen nog eens naar te kijken. We waren eruit: dit is wat we wilden! De lat lag meteen metershoog. Want we hadden het hier over een handgeschilderde, -getekende animatie. Een titanenklus, dus.

 E-mailwisseling Dudok de Wit

Gerard zou Gerard niet zijn als hij niet direct Dudok de Wit himselfbenaderde. Een uiterst aangename en respectvolle e-mailwisseling volgde. Dudok de Wit bleek Gerard te kennen en gaf aan de tekst van ‘De Wind’ prachtig te vinden. Maar niet geheel onverwacht – voor één van ’s werelds beste animatiemakers – paste het project niet in zijn agenda (en lag het wellicht wat buiten budget).

 Aanstormend talent

Dus besloten we van de top van de berg terug te gaan naar de basis: we gingen op zoek naar mensen met talent die gemakkelijker tijd vrij zouden kunnen maken voor dit ambitieuze project. Aanstormend talent met gevoel voor handwerk. Via wat websites vonden we werk van de jonge animatiemaakster Palmira ter Steeg. We waren meteen verkocht.

Natuurlijk pad

Terwijl Gerard met gerenommeerde arrangeurs en musici zijn vertolking van ‘De Wind’ voltooide, ging Palmira aan de slag met de animatie. Schreef ik het script? Welnee! Jammer genoeg niet. Dat had Gerard met zijn tekst zelf al gedaan. Palmira volgde gevoelsmatig een natuurlijk pad dat we hier en daar wat bijstuurden. ‘De Wind’ stak gewoon op. Oordeel zelf!

Adviezen in de wind. Dol op!